Elrendezés szempontjából nemcsak az adott helyiség méretét, formáját kell figyelembe venni hanem a család szokásait is. Külön helyiségben, zárható konyhát szeretnénk esetleg vagy inkább egy amerikai stílusú, nyitott konyhát?
A munkaháromszög jelentése a főbb konyhai területek: tárolás, előkészítés/mosogatás és főzés/sütés háromszög alakban való kialakítása. Igazából összeköti a hűtőt/kamraszekrényt, a mosogatót illetve a főzőlapot (sütőt). Alkalmazásával a használat szempontjából optimális távolságra kerülnek az egyes területek, így időt és energiát spórolhatunk. A legideálisabb, ha a háromszög szárai nagyjából azonos hosszúságúak (1,5m-3 m).
Forrás: Wonderful Kitchens, 2019
Formáját tekintve a konyhabútor lehet egysoros, kétsoros, L-alakú, U-alakú, G-alakú vagy szigetes.
Gondoljuk végig, hogy milyen nagy illetve kis konyhai gépeink lesznek (mosogatógép, hűtő, mikró, páraelszívó, kávéfőző, robotgép, stb.), és ennek megfelelően kalkuláljunk az elektromos tervezés során – hány konnektorra, kapcsolóra lesz szükség és hol lesz ezeknek a helye.
Érdemes a szekrényekbe, fiókokba különböző rendszerezőket (evőeszközöknek, edényeknek, fedőknek, stb.), tároló rekeszeket, kihúzható szemetes kosarat vagy akár palacktartókat helyezni.
Forrás: Archi_Viz/Shutterstock, 2017
A megfelelő világítás elengedhetetlen. Több fényforrásra is szükség van a konyhában. Az általános világítást mennyezeti vagy spot lámpák adják általában. A munkapult fölé/a felső szekrény alá érdemes végig LED szalagot helyezni, illetve a főzőlap megvilágítására is figyeljünk (a páraelszívók többségében van beépített lámpa, ami erre a célra megfelel).