N S D E S I G N
Tippek Konyhatervezéshez
október 10, 2023

Tippek a konyha tervezéshez

 
Az álomkonyha mindenkinek mást jelent, ám a tervezésnél/felújításnál érdemes figyelembe venni pár „alapszabályt”, hogy a mindennapokban jól használható konyhánk legyen.

 
1. A helyiség

Elrendezés szempontjából nemcsak az adott helyiség méretét, formáját kell figyelembe venni hanem a család szokásait is. Külön helyiségben, zárható konyhát szeretnénk esetleg vagy inkább egy amerikai stílusú, nyitott konyhát? 

 

2. A munkaháromszög

A munkaháromszög jelentése a főbb konyhai területek: tárolás, előkészítés/mosogatás és főzés/sütés háromszög alakban való kialakítása. Igazából összeköti a hűtőt/kamraszekrényt, a mosogatót illetve a főzőlapot (sütőt). Alkalmazásával a használat szempontjából optimális távolságra kerülnek az egyes területek, így időt és energiát spórolhatunk. A legideálisabb, ha a háromszög szárai nagyjából azonos hosszúságúak (1,5m-3 m).

Forrás: Wonderful Kitchens, 2019

 

3. A konyhabútor elrendezése

Formáját tekintve a konyhabútor lehet egysoros, kétsoros, L-alakú, U-alakú, G-alakú vagy szigetes.

  • Az egysoros konyhánál nem tud érvényesülni a munkaháromszög,  de van, hogy kicsi a tér és egyetlen fal áll rendelkezésre a konyha kialakításához.
  • Párhuzamos (kétsoros) konyha, akkor alakítható ki, ha a helyiség legalább 2,1 m széles, de optimálisabb ha 2,4-2,5 m a szélesség. Ez a leghatékonyabb elrendezés térkihasználás és ergonómia szempontjából. 
  • Az L-alakú konyha esetében a bútor két egymásra merőleges falra kerül. Itt is jól alkalmazható a munkaháromszög.
  • A G és U-alakú konyhabútorok inkább nagyobb térben mutatnak jól, kisebb térben zsúfoltság érzetét kelthetik. Figyelni kell arra, hogy a fő konyhai területek könnyen elérhető távolságban legyenek egymástól.
  • Konyhaszigetet (a konyhabútortól különálló egység) általában egysoros, L vagy U alakú bútorokhoz teszünk. Funkciója lehet tárolás, szabad munkafelület, de akár főzés vagy mosogatás is.
 
4. Háztartási gépek, kisgépek

Gondoljuk végig, hogy milyen nagy illetve kis konyhai gépeink lesznek (mosogatógép, hűtő, mikró, páraelszívó, kávéfőző, robotgép, stb.), és ennek megfelelően kalkuláljunk az elektromos tervezés során – hány konnektorra, kapcsolóra lesz szükség és hol lesz ezeknek a helye. 

 
5. Konyhai kiegészítők, bútorrendezők

Érdemes a szekrényekbe, fiókokba különböző rendszerezőket (evőeszközöknek, edényeknek, fedőknek, stb.), tároló rekeszeket, kihúzható szemetes kosarat vagy akár palacktartókat helyezni. 

Forrás: Archi_Viz/Shutterstock, 2017

 

6. A világítás

A megfelelő világítás elengedhetetlen. Több fényforrásra is szükség van a konyhában. Az általános világítást mennyezeti vagy spot lámpák adják általában. A munkapult fölé/a felső szekrény alá érdemes végig LED szalagot helyezni, illetve a főzőlap megvilágítására is figyeljünk (a páraelszívók többségében van beépített lámpa, ami erre a célra megfelel).